. . . . "ordening van de archiefbestanddelen\n\nHoewel op bestandniveau de oorspronkelijke ordening van het archief overwegend bewaard is gebleven, kon bij de bewerking in 2004 slechts een rudimentaire weerspiegeling van de werkwijze van de archiefvormer in het archief onderscheiden worden. Er is daarom voor gekozen om de archiefbestanddelen thematisch in rubrieken te ordenen. Herkenbare series, zoals correspondentie en ooggetuigenverslagen werden daar waar nodig was hersteld en onder één beschrijving samengevoegd. In de nummering is de ordening volgens de inventaris van 1959 aangehouden. Er is een concordantielijst met corresponderende dossiernummers en inventarisnummers beschikbaar. Zie hiervoor onder de rubriek 1. Hulpmiddelen, inventarisnummer 532."@nld . "Comité voor Joodsche Vluchtelingen"@nld . . . . . . "aard van de archiefbestanddelen\n\nDit archief bevat de neerslag van de activiteiten van het Comité voor Joodse Vluchtelingen in Amsterdam van maart 1933 t/m april 1939. Een groot deel van het archief bestaat uit correspondentie met vluchtelingen, overheidsinstanties en andere hulporganisaties in Nederland en buitenland. Verder bevinden zich in het archief rapporten, ooggetuigenverslagen, invulformulieren en statistieken.
De archieven zijn niet compleet. Een deel van het archief was nog in gebruik in april 1939 en bleef daarom achter in Amsterdam toen de rest van het archief naar Engeland werd overgebracht. Ook bleven archiefbescheiden die niet belangrijk geacht werden achter. Cohen constateerde in 1959 dat de volgende archieven van het Comité ontbraken: de Kampafdeling, het Kindercomité (waar de kindertransporten werden geregeld), de Bagageafdeling en een deel van de Steunafdeling. De archivalia uit de oorspronkelijke dossiers 67 t/m 71 worden wel beschreven in de Engelstalige inventaris uit 1959, maar bleken bij overdraging aan het RIOD in 1962 al verdwenen te zijn. Volgens de beschrijving uit 1959 betrof het hier correspondentie met diverse hulpcomités in Nederland en buitenland. Alfabetisch geordend op plaatsnaam, Duits- Nederlands- en Engelstalig, van 1 mei 1936 t/m 30 nov. 1936. De inhoud van de dossiers werd als volgt beschreven: Dossier 67: individuele gevallen, onder andere betreffende emigratie naar Brazilië en Zuid-Afrika, een lijst met joodse en niet-joodse hulporganisaties in Nederland met namen en adressen van contactpersonen. Dossiers 68 - 71: individuele gevallen.
De in 1959 vervaardigde kaartindexen bevinden zich niet meer bij het archief. Wel is de beschrijvende index met samenvattingen van belangrijk geachte verklaringen destijds bij de inventaris gevoegd. Deze zijn beschikbaar onder Rubriek 1. Hulpmiddelen, inventarisnummer 532.\n\nOoggetuigenverslagen uit de concentratiekampen Dachau (4), Buchenwald (3), Sachsenhausen (1) en Oranienburg (1) die zich oorspronkelijk bevonden in inv.nr. 314 zijn in 1959 uit het archief gelicht en bevinden zich niet meer tussen de archiefbescheiden. Onder indexnummer DM/I-48a-I-131/1 bevindt zich een samenvatting van de ooggetuigenverslagen (zie onder Rubriek 1, inventarisnummer 532)."@nld . "17,9 meter, 143 dozen"@nld . . . "Comité voor Joodsche Vluchtelingen"@nld .