Stichting Oud-Cliënten"Centrum 4"

http://lod.ehri-project-test.eu/instantiations/nl-002896-mf1507009-nld an entity of type: Instantiation

Stichting Oud-Cliënten"Centrum 4" 
Geschiedenis Stichting Oud-Cliënten Centrum 45
De Stichting Oud-Cliënten Centrum 45 (OCC45) werd op 29 juli 1997 opgericht om de belangen te behartigen van verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen die een behandeling hadden gehad in het Centrum 1940-1945 te Oegstgeest. De stichting zette zich met name in voor Joodse, Nederlandse en Indische mensen die geestelijke en/of lichamelijke schade hadden opgelopen door traumatische ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Op 26 februari 1999 werd de naam van de stichting gewijzigd in Stichting Oud-Cliënten Contact 45; op 30 november 2002 werd de stichting opgeheven. De Stichting OCC45 verleende ondersteuning bij resocialisatie na ontslag en hielp haar leden weer aan de maatschappij te laten deelnemen. Tot haar taken rekende de stichting onder meer:
- het opkomen voor materiële en immateriële belangen;
- het voorkomen en/of doorbreken van vereenzaming;
- het tegengaan van stigmatisering;
- het onderhouden van contacten met verenigingen en stichtingen met een soortgelijk doel;
- het vergaren van gegevens die voor oordeelsvorming en geschiedschrijving van belang zijn.

Het bestuur bestond uit:
Frank du Long (voorzitter tot september 1997)
Theo Corsmit (secretaris)
Peter Groenewegen (afgetreden in 2000)
Jeannette Bosman - Franquemont de Waard
Paul Duys
Maarten Hoff Centrum 1940-1945 te Oegstgeest
Het Centrum 1940-1945 te Oegstgeest werd in 1973 geopend na inspanningen van de Stichting Centrum Post-concentratiekamp Syndroom. In de eerste jaren lag de nadruk op de zorg voor verzetsdeelnemers, getroffenen van de Tweede Wereldoorlog en hun familieleden. Later kwamen daarbij burgeroorlogsgetroffenen, Indië-gangers, kampslachtoffers en dwangarbeiders. Vanaf de jaren negentig breidden de patiëntengroepen zich verder uit met veteranen, vluchtelingen, slachtoffers van rampen en mensen die tijdens de uitoefening van hun beroep getraumatiseerd zijn.
Tegenwoordig behandelt het Centrum '45 als landelijk behandel- en expertisecentrum voor psychotrauma mensen met complexe psychotraumaklachten die het gevolg zijn van vervolging, oorlog en geweld bij rellen, terreur, gijzelingen of aanslagen zoals politiemensen, hulpverleners, personeel van openbaar vervoersbedrijven en NGO's. 
Stichting Oud-Cliënten"Centrum 4" 

data from the linked data cloud